Gazdaság

Megkönyörülhet Ukrajnán az IMF

A nehéz anyagi helyzetben lévő ország nem tud egy összegben törleszteni Oroszországnak, emiatt nem kaphatna kölcsönt az IMF-től, de ez változhat.

Az IMF jelenlegi szabályai tiltják hitelek folyósítását olyan országoknak, amelyek nem törlesztik lejáró kötvényadósságukat.

Megkerülhetik Oroszországot

Miután azonban Oroszország elutasította a részvételt az ukrán adósság átrendezésében, azaz csökkentésében, Kijev viszont leszögezte, hogy nem lesz hajlandó teljes összegben törleszteni a Moszkvával szemben fennálló 3 milliárd dolláros, decemberben lejáró adósságát, az IMF saját szabályait szigorúan véve nem folytathatja majd az ukrán mentőcsomag folyósítását. Ezzel együtt pedig veszélybe kerülnek az IMF programjához kötött más nyugati finanszírozási programok is.

A tárgyalásokhoz közel álló körök a Dow Jones hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az IMF egyes részvényesei meg kívánják változtatni a vonatkozó szabályozást annak érdekében, hogy folytatni lehessen Kijev finanszírozását akkor is, ha nem törleszti Oroszországgal szemben fennálló tartozását. Az IMF igazgatótanácsa az értesülések szerint a G20-ak törökországi találkozója után november végén foglalkozik majd a kérdéssel.

Régen esedékes már az újratervezés

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter a Wall Street Journal lapnak adott interjúban kifejtette, hogy Oroszország részvétele az adósság átrendezésében lehetővé tenné az ügy minden politikai ballaszttól való mentesítését. Magánbeszélgetésekben viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az IMF valószínűleg nem fogja hagyni, hogy az orosz adósság törlesztésének a kérdése saját finanszírozási programja útjába álljon.

Douglas Rediker, a Peterson Institute for International Economics kutatója, aki korábban már képviselte az Egyesült Államokat az IMF igazgatótanácsában, úgy vélte, hogy a hitelezési szabályok megváltoztatásával az IMF meg tudná akadályozni, hogy “Oroszország túszul ejtse finanszírozási programját”.

Az IMF egyébként már évek óta foglalkozik a törlesztési hátralékba jutott országok finanszírozására vonatkozó szabályok megváltoztatásának szükségességével, úgyhogy a mostani fejleményeket sem lehet szigorúan véve az ukrajnai kérdésnek tulajdonítani. Egy 2013 áprilisában a témában publikált IMF-tanulmány például a feltörekvő gazdaságok növekvő szerepével indokolta a hitelezési szabályok megváltoztatásának a szükségességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik