Gazdaság

Aczél Endre szerint eljöhet az új harminc éves háború

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 10. 29. 09:58

Az újságíró szerint akkora a vallási, etnikai, törzsi ellentét a Közel-Keleten, hogy a kialakult helyzet megoldhatatlannak tűnik. Még az is lehet, hogy eljött az új harminc éves háború. Belép-e az USA, Kína vagy Irán? Mindent megkérdeztünk.

2015 az elmúlt évek legvéresebbje lett. Az ukrán konfliktus szinte eltörpül ahhoz képest, amilyen súlyos helyzet alakult ki a levantei térségben. Testvérharc – talán ezzel a szóval lehetne leírni a helyzetet,

ugyanis a feszültség az arab világ belsejében keletkezik, és fundamentális vallási ellentét generálja. Aczél Endre szerint a szunnita-síita konfliktus egész egyszerűen feloldhatatlan. A felek gyűlölik egymást, az egyházszakadás a mindennapokra is rányomja a bélyegét. Emiatt a kialakult agresszív helyzet akár évszázadokra is fennmaradhat.

Aczél szerint az USA, Izrael, Irán vagy Kína közvetlenül nem fog beavatkozni, mert ez most nem az ő problémájuk és Szíria nem kecsegtet komolyabb gazdasági előnyökkel – nincsenek kincseik. Bassár el-Aszad, Szíria diktatórikus elnöke viszont nem tudja megfelelően kordában tartani a helyzetet: saját népét is irtja, polgárháború dúl az arab tavasz óta. Aszad jelenleg orosz segítségre szorul. Putyin hűséges fegyvervásárlóját természetesen támogatja. Tartus kikötőjének védelme miatt Aszad ellenségeit rakétákkal, SU-34-es vadászgépekkel támadja. Az USA persze szóvá tette, hogy miért Aszad forradalmi ellenségeit és miért nem kizárólag az Iszlám Államot támadja. Csakhogy az Iszlám Állam Aszad ellensége, és ilyen módon az USA érdekeit szolgálja, amikor a szír elnök rendszerét próbálja megdönteni. A helyzet már-már abszurd.

Aczél Endre azt mondja, hogy a megoldás egyelőre nem igazán látszik, és véleménye szerint az Európai Unió cselekszik megfelelően, mert legalább a menekülni kényszerülő tömegek miatti katasztrofális helyzetbe került országokat megpróbálja anyagilag támogatni. Ugyanis könnyedén előfordulhat ugyanaz a helyzet, mint amit az izraeli-palesztin konfliktus eredményezett: hogy évtizedekig táborokban lesznek kénytelenek élni embertömegek és nem lesz, aki megoldja majd kívülről a problémájukat. Ahogy az USA sem tudta megoldani a térség katonai problémáját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.