Gazdaság

A spanyolok mégsem kérnek a szélsőbalos gazdaságpolitikából

Mint a rakéta, úgy lőtt ki a Pablo Iglesias Turrión alapította Podemos párt Spanyolországban. Másfél év alatt a csúcsra jutottak, de a lendület megtört. Decemberben parlamenti választások jönnek a mediterrán országban. Most úgy fest, hogy nem a populizmus fog nyerni. Párt-portré.

A Podemos valóban egy fiatal politikai párt és értelemszerűen az ilyen mozgalmak, amelyek az elittel szemben fogalmazták meg magukat, egész Európában virágzásnak indultak a gazdasági válság hatására. A gazdasági programjuk is megpróbálja azokat az égető problémákat megválaszolni, amelyek a gazdasági világválság hatására Spanyolországban is megtörténtek. A legsúlyosabb nyilvánvalóan a munkanélküliség, ami Spanyolországban még mindig rettentő alacsony (habár csökkenő tendenciát mutat), de pl. a fiatalok körében, tehát a 15-35 éves korosztályban ez 57 százalékos, ami Európában elképesztően magas. Ezeknek a kiábrándult, csalódott fiataloknak, munkanélkülieknek próbál valamilyen választ adni a Podemos. Ígér, tehát konkrétumot nem tudunk arról, hogy hogyan fog munkahelyet teremteni – mondja Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója.

Ami egyelőre kihámozható a korábbi gazdaságpolitikájukból, hogy erősen bankellenesek. Szeretnék a nyugdíjkorhatárt 50 évre csökkenteni. Szeretnének egy új törvényt bevezetni a lobbizás korlátozására, mert úgy vélik, hogy a spanyol belpolitika egyik rákfenéje a korrupció. Szeretnének intézkedéseket bevezetni a nagy multicégek adóelkerülési trükkjeinek megakadályozására. Államosítani szeretnék a stratégiai vállalatokat. Továbbá, egyik programpontjuk az államadósság törlesztésének a felfüggesztése, de szelektív módon, tehát nem úgy, ahogy a görög Sziriza akarta, hogy semmit nem fizetnek, hanem ők válogatni szeretnének, hogy mely hiteleket fizetnék vissza és melyiket nem – fejtette ki Szabados Krisztián, aki videónkban a Podemos párt nyár óta történő mélyrepülését és új spanyol politikai törekvéseket is elemzett.

Olvasói sztorik