Gazdaság

Varga: több mint 1500 milliárd jut településfejlesztésre

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)

A kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezt annak kapcsán közölte, hogy stratégai együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Szita Károllyal, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével, Fehérvári Tamással hétfőn Budapesten.

A megállapodás célja, hogy a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva legyen párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között a fejlesztések megvalósítása során – mondta a tárcavezető.

Majd jönnek az uniós pénzek

Hozzátette: mivel a jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban a területi fejlesztésekben a megyéknek és a megyei jogú városoknak megkülönböztetett szerep jut, ez az együttműködési forma megfelelően segíti majd az uniós források hatékony felhasználását.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2020-ig 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra. A forrás hatvan százalékát közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség javítására fordítják majd.
“Megkezdődik (…) minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programjának végrehajtása” – jelentette ki.

Varga Mihály elmondta, hogy mindkét említett területi program a helyi gazdasági fejlesztést és a foglalkoztatás bővítését célozza. A programban a régiók helyett a megyékre helyezik a hangsúlyt – jegyezte meg.

Mire jut?

Közölte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra több mint 1230 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 1465 orvosi praxis fejlesztése, 68 ezer hátrányos helyzetű munkavállaló képzése, bértámogatása, valamint 480 kilométer út felújításra és korszerűsítése valósulhat meg.

Varga Mihály elmondta, a programok keretében még az idén várhatóan mintegy 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdetnek meg.

Szita Károly köszönetet mondott azért, hogy kormány partnerként tekint a falvakra és a városokat. A megyei jogú városok 388 milliárd forintot költhetnek majd arra, amire szerintük szükséges – mondta.

Fehérvári Tamás kijelentette, hogy a megyékben megvan az a készség és képesség, hogy szervesen kapcsolódjanak a programhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik