Gazdaság

Dübörgő derűlátás, de csak a fogyasztóknál

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 26. 06:22

Tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, megközelítette tavaly év végi szintjét.

A fogyasztói várakozások jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de utóbbiak körében is maradt a korábbi optimizmus – közölte az EU támogatásával végzett felmérése eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt. A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva, októberben mínusz 0,8 pontra javult a szeptemberben mért mínusz 1,8 pontról. Az üzleti bizalmi index a szeptemberi 7,5 ponthoz képest 5,8 pontra romlott, de a fogyasztói mínusz 28,3-ról, mínusz 19,6 pontra emelkedett októberben.

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent. Bár az elmúlt időszak termelésének, rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott. Az építőipari bizalmi index – az augusztusi és szeptemberi emelkedés után – októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, már több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók. Az elemzés szerint a szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban gyengült. A lakosság félelme a munkanélküliségtől számottevően csökkent. Októberben az építőiparban, az iparban és a szolgáltató szférában valamivel többen számítottak árcsökkenésre, mint emelkedésre, de a kereskedelemben fordított volt a helyzet. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően annál nagyobb mértékben javult, az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A GKI szerint a lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.