Gazdaság

Bajba kerülhetnek a cukorrépát termesztők

cukorrépa (ingyenes, )
cukorrépa (ingyenes, )

Az uniós kvóta kivezetése után összehangolt munkára van szükség a hosszú távon fenntartható magyar cukoripari termelés érdekében – nyilatkozta a Magyar Idők hétfői számában Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke.

Berki Gyula elmondta: a Kaposváron működő egyetlen magyarországi cukorgyár tonnánként 26,29 eurós minimálárat fizet a termésért, amelyet 1 eurós kompenzációval egészít ki a felvásárló.

2017-től lehet gond, de már most készülni kell rá

A szakember hangsúlyozta, hogy a termelők korábban ígéretet kaptak arra, ha a gyárnak sikerül az idén növelnie az értékesítésből származó bevételét, abból a cukorrépa-termelőknek is juttat majd. A répatermesztők így mintegy 2,5 milliárd forintnyi termeléshez kötött támogatáshoz jutnak hozzá decemberben, amely hektáronként 160 ezer forintot jelent.

Felhívta a figyelmet arra, az uniós szabályozás szerint Magyarországnak jelenleg kicsivel több mint 100 ezer tonnás cukorkvótája van. A korlátozás 2017-es kivezetése után a szabad piac feltételei szerint termelhet a magyar gyár, ahol nemrég adták át a mintegy hétmilliárd forintból megépült 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet, amelynek kapacitása többszöröse a jelenlegi termelésnek.

Berki Gyula szerint a termelés hosszú távon csak akkor lesz fenntartható és bővíthető, ha javul az együttműködés a répatermesztők, a felvásárló cukorgyár és az egyéb beszállító cégek között. “Enélkül nem várható előrelépés a hazai cukoriparban” – hangsúlyozta az elnök.

Növelni kell a hatékonyságot

A hazai ágazat egyelőre nincs Európa élmezőnyében, a fenntarthatóság érdekében elsősorban a hatékonyságot kellene növelni a szakértő szerint. Az árakról sem festett pozitív képet: a kvóták kivezetésével az uniós minimálár is megszűnik, a világpiaci árak pedig – a többlettermelés miatt – csökkennek majd. Ráadásul a hazai piacon – ahol állandóan a külföldi felesleg keresi a helyét – még alacsonyabb árakra kell számítani szerinte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik