Gazdaság
Budapest, 2014. december 3.
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ellene vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán 2014. december 3-án. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án felmentette Hernádi Zsoltot.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Kiakadtak Hernádi utazásai miatt, ultimátumot kapott a Mol

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 15. 15:41

Horvátország tiltakozó jegyzéket küld Ausztriának és Németországnak a Mol-vezér ottani útjai miatt.

A horvát belügyminiszter arra reagált, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán Bécsben tárgyalt az OMV vezérigazgatójával. Ranko Ostojic szerint az utazás vitatható, mert Hernádi Zsolt szerepel az Interpol körözési listáján, miután a horvát ügyészség azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az irányítási jogokat az INA horvát olajipari cég felett. A Mol ezt a vádat többször visszautasította, mondván, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem.

Hernádi Zsolt idén februárban került fel ismét az Interpol körözési listájára. Az ügyében kiadott vörös jelzés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel az Interpol tagjait, helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.  A Mol a Hina horvát hírügynökségnek is megerősítette, hogy Hernádi Zsolt jogszerűen tartózkodott Ausztriában, és az elmúlt hónapokban több hivatalos látogatást tett Németországban, többek között Berlinben is, ahol a térség ellátásbiztonságáról tárgyalt.

Közben megszólalt a Mol-Ina-ügyben a gazdasági miniszter is, aki azt mondta, ha a szociáldemokrata koalíció kormányon marad a parlamenti választások után, a Mol Nyrt. vagy befektet a fiumei (Rijeka) olajfinomítóba, vagy kivonul az INA-ból. Ivan Vrdoljak az N1 kereskedelmi tévécsatornának azt mondta, mandátumukat anélkül fejezték be, hogy megoldották volna az INA ügyét, mert a Mol “nem fogta fel”, hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalt jövőjéről, ha partnerként tárgyalnak. Már elküldte a Molnak az új részvényesi szerződést, amire még nem kapott választ.

A minisztert is kérdezték Hernádi ausztriai útjáról, de arról csak annyit mondott: Hernádi egyáltalán nem áll érdeklődése középpontjában, számára fontosabb az INA és az ott dolgozó emberek jövője, a Mol pedig már tudhatja róla, hogy vele nem lehet packázni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.