Gazdaság

Bemutatjuk Magyarország legnagyobb új naperőművét

Önkormányzati tulajdonú naperőmű épült Monostorpályiban (napelem, )
Önkormányzati tulajdonú naperőmű épült Monostorpályiban (napelem, )

Magyarország legnagyobb naperőművét adta át szerdán a Mátrai Erőmű Zrt. a Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén. A Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawattos (MW) teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre.

A szolármezőn 30 hektáron, 72 ezer, déli irányba tájolt napelemet helyeztek el. Az innen nyert energiát a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják be, ezzel egy kisebb város, mintegy négyezer háztartást képesek ellátni zöldenergiával.

A felerészt az erőmű által biztosított forrásból, felerészt pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével megvalósult beruházás mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a magyarországi széndioxid-kibocsájtást.

A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG., illetve az EnBW csoport tulajdonában van, 26 százalékát pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokolja.

Maradni fogunk, és a magyar energiagazdaság minden szereplőjével közösen fogjuk alakítani a magyarországi energiagazdálkodás jövőjét

– jelentette ki Marie-Theres Thiell, a részvénytársaság felügyelőbizottságának elnöke, utalva arra, hogy az RWE éppen húsz esztendeje van jelen Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik