Gazdaság

Amerikai érdekekkel takarózik a Fidesz

Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)

Az államigazgatás offshore-mentesítése érdekében az LMP adott be törvénymódosítást, ám az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának tegnapi ülésén a fideszes képviselők nem támogatták a javaslatot – írta a Magyar Nemzet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szél Bernadett és Schiffer András jegyezte irományt a kormánypárti képviselők még arra sem méltatták, hogy a Parlament üléstermében vitatkozhassanak róla a képviselők.

Javaslatának lényege, hogy se az állam, se az önkormányzatok, de még a Magyar Nemzeti Bank se köthessen üzleteket olyan cégekkel, amelyek valamelyik adóparadicsomnak tartott államban vannak bejegyezve.

Ilyen cég tulajdonosa Andy Vajna, aki ráadásul miniszteri biztos is. De ilyen az energiapiacon tevékenykedő Met Zrt., amely Svájcban bejegyzett cégeken keresztül is üzletel, illetve a letelepedési államkötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozások is, mint lehetséges offshore hátterű érdekeltségek.

Bánki Erik, a bizottság fideszes alelnöke szerint ha a kormány offshore-mentesítené a közigazgatást, akkor rengeteg külföldi érdeket sértene. Bánki Erik konkrétan úgy fogalmazott, hogy ezzel a lépéssel az amerikai cégek nagy részét kizárnák a hazai állami megbízásokból.

A nyitóképünkön a Magyar Nemzeti Bank épülete, amelyet egy offshore bejegyzésű, ám ismert magyar tulajdonosokból álló ingatlanfejlesztőktől vettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik