Gazdaság
Image: 73487457, A Parlament a Duna tetőzésekor Budapesten, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Az utolsó fillérig lenullázta magát a kormány

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 14. 09:33

Miután a 100 milliárd forintos költségvetési általános tartalékot lenullázta a kormány, erre a sorsa jutott a napokban az Országvédelmi Alap is, melynek 30 milliárdos keretéből 25,8 milliárdot osztottak szét a minisztériumok között – írja a napi.hu.

Az idei költségvetést 100 milliárd forintos általános tartalékkal és 30 milliárdos Országvédelmi Alappal fogadtatta el a kormány a parlamenttel, az általános tartalékból a sok előre nem látható költségvetési kiadás miatt már csak 4-5 milliárd van. Az óriási költekezésből a határ menti drótkerítés építése és a rendészeti kiadások 29 milliárd forintot magyaráznak. Ennek ellenére a költségvetési tartalékot 160 milliárd forintra emelnék, az erre vonatkozó költségvetési módosítás már a parlament előtt van. A keret megemelésével azonban a hiány nem növekszik: a többletkiadást bőven ellentételezik a vártnál magasabb áfa- és jövedékiadó-bevételek.

Az Országvédelmi Alap pénzéből 9,7 milliárd forintot kap a Belügyminisztérium, 9,5 milliárd forint érkezik a honvédelmi tárcához a többletkiadásokra, 4,2 milliárd forint jut a Külügyminisztériumnak és 1,5 milliárd forintos többlettámogatást kapnak működésükre a Miniszterelnökség alá rendelt kormányhivatalok.

Hozzáteszik: emellett a tárcák az összesen több mint 212 milliárd forintnyi maradványpénzeket is elkölthetik. A legnagyobb, 54 milliárdos maradvány az uniós fejlesztéseknél keletkezett, de harmincmilliárd forintot maghaladó maradványa van az Emberi Erőforrás Minisztériumának és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is. A földművelésügyi tárca 25,4 milliárdos, a Belügyminisztérium pedig 19,3 milliárd forintnyi maradvány felhasználására kapott engedélyt.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.