Gazdaság

A legális marihuána felpörgette Colorado gazdaságát

Több amerikai állam is azon ügyeskedik, hogyan tudna több bevételt termelni. Ha ránézel a bevétel oldali költségvetési grafikonra, láthatod, hogy Colorado állam talált egy jó kis bevételi forrást. Csak az első évben majdnem 50 millió dolláros adóbevétel többlete lett Colorado-nak. Jelenleg ez a leggyorsabb ütemben növekvő amerikai állam. Az állambéli kis vállalkozások, amelyek tipikusan a gazdasági növekedés motorjai összesen 16 ezer dolgozót vettek fel az iparágban 2014 végéig. A munkanélküliségi ráta Colorado államban hat éves mélypontra esett. A szektor átlagos órabére 17 dollár.

Ahogy a megelőző években, továbbra is nulla, azaz nulla a marihuána-túladagolásban elhunyt egyének száma. A közúti balesetek száma 2015-re igencsak lecsökkent az államban. Igaz ez enyhén az előtte levő években is csökkent, de egyáltalán nem lett igaza a huhogóknak, hogy majd növekedni fog utakon maradók száma. Denver városában, Colorado központjában az erőszakos bűncselekmények száma nem nőtt, ugyanannyi mint a legalizáció előtt. Sőt, 2013-ról 2014-re a betörések száma valamelyest csökkent. A marihuána birtoklással kapcsolatos letartóztatások száma hetedére csökkent, egy év alatt. A legalizáció ellenzői azt gondolták a népszavazás előtt, hogy nagyon intenzív rendőri aktivitás lesz ebből, de tévedtek. A mexikói drog kartellek bevétele jelentősen lecsökkenhetett. Bár erről pontos adatok nincsenek, de a mexikói versenyhivatal kalkulációi szerint a kartellek másfél milliárd dolláros bukóba keveredhettek, mióta boltban, szabadon meg lehet venni a füvet.

A tinédzserek köreiben a törvény előtt is csökkent a fű fogyasztása, de amióta elérhetővé tették, a beszámolók szerint nem nőtt a fiatal fogyasztók száma. Az állam a marihuána adóbevételekből 15 millió dollár felett költ a fiatalok ilyen téren történő oktatására, és a célzott megelőzésre. Az amerikai közhangulat abba az irányba mozdult, hogy a többség, 10-ből 6 állampolgár amellett áll, hogy az egész országban engedélyezni kellene a kannabiszt.

Olvasói sztorik