Gazdaság

A fogyasztás bővülése hizlalhatja a GDP-t

A 2015-2018 közötti időszakban a bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulásban egyre jelentősebb szerepet kap a fogyasztás, miközben az export GDP-hez való hozzájárulása mérséklődik – vélte a Költségvetési Tanács (KT) számára készített háttértanulmányokat összeállító társaságok, intézetek kutatóinak, elemzőinek többsége egy budapesti szakmai konferencián.

A KT Titkársága és a Magyar Közgazdasági Társaság kedden, Budapesten szakmai konferenciát szervezett azon kutatóintézetek, valamint a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék szakembereinek részvételével, akik a KT munkáját segítik a költségvetéssel kapcsolatos véleményalkotásban.

Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási csoportvezetője rámutatott: már idén is lassulhat a nettó export hozzájárulása a GDP-hez, a következő 3 évben a fogyasztás lesz a legfőbb tétel a növekedésben.

A konferencián Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke kiemelte: az egyik legfőbb gond a magyar gazdaság jövője szempontjából, hogy az elmúlt 5-10 évben a hazai beruházások szerény mértékben nőttek, és tavaly is főleg uniós források beáramlásának volt köszönhető a beruházások bővülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik