Gazdaság
Volkswagen (volkswagen, kína, autó,)

Magyar magánbefektető perelné a Volkswagent – egyelőre hiába

24.hu
24.hu

2015. 10. 12. 15:06

Korábban a témában:

Közleményt adott ki egy ügyvédi iroda, amely egy meg nem nevezett magánbefektetőt képvisel a Volkswagen AG elleni perben. Mint írták, a Fővárosi Törvényszéken azért nyújtottak be keresetet, mert ügyfelük az autógyártó által manipulált károsanyag-kibocsátási értékekkel összefüggésben részvényárfolyam-veszteséget szenvedett el.

A Volkswagen AG-vel szemben indított per elsődleges célja az árfolyamveszteség mint kár érvényesítése. A perben sok előzetes jogkérdés van:

  • elsődleges kérdés a joghatóság, vagyis annak megítélése, hogy a hazai magánbefektetők kárigényét magyar bíróság jogosult-e elbírálni
  • másodlagos kérdés a sajtóban megjelent emissziós magatartás és a részvényárfolyam-veszteség közötti ok-okozati összefüggés
  • harmadlagos kérdés a kár bekövetkezte, annak mértéke

Szeptember végén amiatt tört ki botrány az autógyártó körül, mert kiderült, hogy egyes dízelmotorok kibocsátási értékeit manipulálták, így a valóságban jóval több káros anyag kerül a levegőbe, mint papíron. Az Egyesült Államokból indult botrány több kontinensre átterjedt, a kibocsátási értékek szoftveres manipulációja több autómárkát érint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.