Gazdaság

Vajszló biogáz-nagyhatalom lesz

Biogázerőmű épült Vajszlón, az Ormánsági Zöldenergia Kft. egymilliárd forintos fejlesztésének eredményeként elkészült, 637 kilowatt teljesítményű üzemet a közelmúltban adták át a baranyai településen – tájékoztatta a társaság az MTI-t pénteken.

A cég közleményében azt írta, hogy a gázmotoros kiserőmű zárt rendszerben évente 4,5 gigawattóra zöldáramot és 4,8 gigawattóra hőenergiát állít elő, az ehhez szükséges 2,2 millió köbméter biogázt a környező állattartó telepeken képződő sertés almostrágyából, növényi és élelmiszeripari melléktermékekből, hulladékokból nyeri.

Az erőmű működése nyomán keletkező évi 18 ezer 700 köbméter szilárd és folyékony végterméket biotrágyaként hasznosítják a műtrágya helyett mezőgazdasági területeken – tették hozzá.

Az erőmű a tervek szerint 25 éven át működik, ennek során évente 718 ezer köbméter földgázt vált ki és mintegy 17 ezer tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A mintegy 626 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező vajszlói biogázberuházás egyszerre szolgálja a környezetvédelmi, klímavédelmi, hulladékgazdálkodási és energiaellátás-biztonsági célok elérését – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik