Gazdaság

Törvényt módosítottak a nemzeti közműcég miatt

villanyóra Bodroghalomban (Array)
villanyóra Bodroghalomban (Array)

Módosította az Országgyűlés kedden a villamos energiáról szóló törvényt annak érdekében, hogy rendezze azt az esetet, ha egy társaság fel akar hagyni egyetemes áramszolgáltatói tevékenységével.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztését 130 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Lakossági szolgáltatás

Mintha nem ez lett volna a cél…

A tárcavezető indoklása szerint a törvénymódosítással azt akarják elérni, hogy ha egy társaság felhagy az egyetemes szolgáltatói tevékenységgel, az ügyfeleinél akkor is biztosított legyen a folyamatos villamosenergia-ellátás az egyetemes szolgáltatás keretei között.

A villamosenergia-törvény ezért új részekkel egészül ki, amelyek az átvevő egyetemes szolgáltató kijelöléséről szólnak. Ennek alapján ha egy társaság kérelmezte az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyének visszavonását, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az összes egyetemes szolgáltatót felhívja, hogy tegyen ajánlatot az átveendő felhasználók ellátására. Az átvevőt a MEKH választja ki.

A jogszabály rendezi az átadás-átvétel folyamatát – például a mérőóra-leolvasásokat, illetve a kikapcsolás-visszakapcsolás kérdését -, és előírja a felhasználók megfelelő tájékoztatását is.

Az állam nem feltétlenül számít erre?

A törvény szerint ha a villamosenergia-felhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedély megszűnése miatt kerül veszélybe, akkor szintén a most beiktatott szabályok alkalmazandók azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben a MEKH az engedély megszűnése előtt 18 hónappal intéz nyilvános felhívást a szolgáltatókhoz.

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár a javaslat parlamenti vitájában egyebek mellett arról beszélt, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. terjeszkedése miatt foglalkozni kell a kivonuló egyetemes szolgáltatók ügyével, a gázellátási törvényben is hasonló szabályozást vezettek be. Az állam nem feltétlenül számít arra, hogy egyedül lássa el a lakossági áramfogyasztókat, de az engedély visszaadásának egyes társaságok részéről világos jelei vannak – mondta.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik