Jó tudni: Lázár szerint előny, hogy agrárország vagyunk

Lázár azt mondja, az nem megoldás, hogy az állam elveszi valakiktől és magánál tartja (a földet).
Kapcsolódó cikkek

Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

Az ülésen a honatyák tájékoztatót hallgattak meg az állami tulajdonban lévő termőföldek magántulajdonba adásáról, valamint az ehhez kapcsolódó intézkedésekről. A miniszter olyan számításokra hivatkozott, amelyek szerint a magyar GDP 22 százaléka valamilyen formában kötődik a mezőgazdasághoz.

A zöldpárt szerint ez újabb földmutyi

Móriczcal takaróznak

A kérdés, hogy a termelés eszköze, a föld kinek a tulajdonában van – mondta a tárcavezető, Móricz Zsigmondot idézve: “a föld azé legyen, aki megműveli”. “Az nem megoldás, hogy az állam elveszi valakiktől és magánál tartja (a földet). Ez ki lett próbálva és nem működött” – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: a magyar állam feladta a gazdálkodási tevékenységét, nincsenek érdemi mezőgazdasági vállalkozásai.

A magyar állam úgy döntött, hogy azokat támogatja, akik hajlandók a magyar földet megművelni, a magyar földműveseket. Az agrárpolitika lényege, hogy ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek, a kis és közepes birtokok, családi gazdaságok versenyképesek őket kell megerősíteni – szögezte le.