Gazdaság
A measuring hose for emissions inspections in diesel engines sticks in the exhaust tube of a Volkswagen (VW) Golf 2,0 TDI diesel car at a garage in Frankfurt an der Oder, eastern Germany, on October 1, 2015. Volkswagen has admitted that up to 11 million diesel cars worldwide are fitted with devices that can switch on pollution controls when they detect the car is undergoing testing.       AFP PHOTO / DPA / PATRICK PLEUL   +++   GERMANY OUT   +++

Rommá perelhetik a Volkswagent

24.hu
24.hu

2015. 10. 02. 19:21

Az Európai Autógyártók Szövetsége óvatosságra int, szerintük az is benne lehet a botrányban, hogy Amerika le szeretné törni az európai gyártók fölényét a dízelautók terén.

Ügyvédi irodák kártérítési igényekkel kezdték bombázni a Volkswagen-csoportot, miközben a vállalat Németországban és Franciaországban újabb eljárásoknak néz elébe, az Egyesült Államokban pedig kongresszusi meghallgatásra idézték az amerikai részleg vezetőjét – tudósít az MTI.

Egy német magánbefektető pénteken kártérítési igénnyel fordult a bírósághoz hiányos tájékoztatás okozta árfolyamveszteség címén. A panaszos április és július közt vásárolt részvényeket, de az ügyletek semmissé tételét szeretné elérni, mert állítása szerint 20 ezer euró veszteség érte.

Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy a cég nem vagy csak hiányosan tájékoztatta a részvényeseket, így jogosan léphetnek fel kárpótlási igénnyel. Német ügyvédi irodák már csoportos perekre készülnek.

Az Egyesült Államokban jövő csütörtökön meghallgatják Michael Hornt, a VW amerikai részlegének vezetőjét. Jelen lesznek a környezetvédelmi hivatal képviselői is – ez a szervezet indította el a lavinát. A Financial Times úgy értesült, hogy a hivatal vizsgálat alá veszi a BMW-t is, de ez a gyártó úgy reagált, hogy ők minden előírást és szabályt betartottak, így nem számítanak kellemetlen meglepetésekre. A Volkswagent viszont az Egyesült Államok 18 milliárd dollárra is büntetheti, ezen felül még magánperek jöhetnek csalás és szerződésszegés címén, melyek összege megbecsülhetetlen. Csak a texasi Harris megye, ahol hatezer dízelüzemű Volkswagen fut, százmillió dollárt követel a levegő tisztaságának rontása címén.

Franciaország előzetes vizsgálatot indított és kilátásba helyezte, hogy Spanyolországhoz hasonlóan visszaköveteli a környezetbarát VW-típusok megvásárlásának támogatására fordított összeget.

Az Európai Autógyártók Szövetsége viszont óva intette a politikusokat attól, hogy túlreagálják az ügyet. Gyanújának adott hangot, hogy az Egyesült Államok ezzel az eljárással az európai gyártók piacvezető szerepét akarták megtörni a dízelautók terén.

A Volkswagen részvényeinek árfolyama a botrány kirobbanása óta már 43 százalékot zuhant.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.