Gazdaság
A refugee family from Syria heads to their registration after arriving in a chartered train from Vienna, Austria, at the railway station in Freilassing, Germany, 20 September 2015, before continuing their journey to Hanau, Germany. Photo: Andreas Gebert/dpa

Átírja a válság a büdzsét

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 01. 08:43

Módosítja a kormány az idei költségvetést, a tartalékot 61 milliárd forinttal megemelik.

A Figyelő szerint az eddig elköltött 30 milliárdon túl 10 milliárd forint értékű számla vár kifizetésre a költségvetésből a menekülthelyzet kezelésével összefüggésben. Nem kizárt, hogy év végéig ennél a 40 milliárd forintnál is nagyobb összeget kell fordítani erre a célra.

A kormány ezért módosítja az idei büdzsét, 61 milliárd forinttal megemeli a tartalékot. Ez a pénz nem kizárólag a menekültügyre szolgál, arra első körben egymilliárdot különítenek el, a többi bekerül a tartalékba, kárelhárításra, nem várt kiadásokra. Az valószínű, hogy az előirányzott egymilliárd nem lesz elég, kell majd a 60 milliárd is.

A forrást a forgalmi adók biztosítják, áfából 36, jövedéki adóból 25 milliárddal növelik az idei előirányzatot. A Figyelő úgy tudja, ennél is nagyobb puffer van a bevételekben. A hetilapnak – a legóvatosabb tervezésben érdekelt – névtelen forrása azt is elárulta, hogy további tízmilliárdokkal emelkedhet a befolyó összeg a terv felett. Részletek a legfrissebb Figyelőben.

Korábban Varga Mihály azt mondta, hogy a költségvetés módosításáról szóló javaslat újabb hatvanmilliárdos összege elég lesz az esztendő végéig. Az év utolsó heteiben, hónapjaiban a migránshelyzet alakulásától függ, kell-e módosítani a 2016-os büdzsét, amelyben 200 milliárdos tartalék szerepel. Ha a bevándorlási helyzet érdemben nem változik, a tétel fedezheti a kiadásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.