Gazdaság

Újabb száz embert küldenek el a dunaújvárosi vasműből

A leépítési folyamat két éve kezdődött, összesen 1500 dolgozót bocsátanának el. A szakszervezeti vezető szerint ez már veszélyeztetné a Dunaferr működését.

A korábban bejelentett leépítési folyamat harmadik fázisaként közel száz embert küldenek el a dunai vasműtől – írja a szerdai Népszabadság. Az elbocsátás nagyobb részben az adminisztrációs területen dolgozókat érinti.

A szakszervezet már megkapta a tájékoztatást a menedzsmenttől. A 97 érintett munkavállaló közül legtöbben a beszerzési igazgatóságon dolgoznak, emellett a vasúti beszállítást bonyolító szállítóműtől is küldenek el dolgozókat. A felmondásokat november végén adhatják át, az elbocsátási hullám február végére, március elejére zárulhat le.

A szakszervezet úgy számol, hogy tavaszra 40-60 ember maradhat közülük, akinek új munkahelyet kell keresnie, a többiek addigra nyugdíjba vonulnak vagy már találhatnak állást. A cég ígéretet tett arra, hogy segít az elbocsátott dolgozóknak átvészelni a nehéz időszakot.

A munkaerő-osztály hatékonyságjavításra hivatkozik az elbocsátások indokaként. A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi technológia működtetéséhez 6000-6500 munkavállalóra van szükség, ezzel szemben jelenleg 5400-an vannak közvetlenül a csoport alkalmazásában. A kölcsönzött munkaerő minegy 500 főre tehető és vannak még 600-an, akik a Dunaferrből kiszervezett társaságoknál tevékenykednek.

A két éve kezdődött karcsúsítási folyamat keretében a mostani 97-tel együtt eddig 321 dolgozótól vált meg a vállalat, de összesen 1500 fős leépítést jelentettek be korábban. Az érdekképviseleti vezető szerint ekkora elbocsátás veszélyeztetné a vasmű működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik