Gazdaság
The engine of a white 2013 VW Passat TDI car is displayed for a photograph at the California Air Resources Board Haagen-Smit Laboratory in El Monte, California, U.S., on Tuesday, September 22, 2015. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Nagyszabású akciótervbe fog a Volkswagen

24.hu
24.hu

2015. 09. 29. 18:55

Az új vezérigazgató szerint csak járműveik egy részében aktiválták a visszaélésre lehetőséget adó szoftvert.

Nagyszabású akciótervet dolgozott ki a Volkswagen-csoport a károsanyag-kibocsátási botrány nyomán. Matthias Müller, a német autógyártó csoport vezérigazgatója hétfő este zártkörű tanácskozásra hívta össze a vállalat mintegy ezer felsővezetőjét.

Müller közölte, hogy október folyamán tájékoztatni fogják az illetékes hatóságokat a technikai megoldásokról és az ügyfeleket is értesítik a hibák javításáról. Utóbbira napokon belül sor kerül. Nagyszabású visszahívás keretében állítják be a motorokat, hogy azok károsanyag-kibocsátása összhangba kerüljön az előírásokkal. Ennek költsége elérheti a 6,5 milliárd eurót.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szeptember 18-án vádolta meg azzal a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, mellyel az autók csak a próbapadon tartják meg a környezetvédelmi határértékeket, a forgalomban nem.

A német Szövetségi Közúti Közlekedési Hatóság október 7-ig adott időt a cégnek, hogy vázolja fel, miként szándékozik megfelelni a nemzeti környezetvédelmi előírásoknak.

Müller a vezetői tanácskozáson azt mondta: hosszú út, rengeteg munka vár rájuk, de csak lépésben tudnak haladni. Jelezte azt is, hogy a csalásra lehetőséget adó szoftvert az EA 189 típusú motorral szerelt mintegy 11 millió járműnek egy részében aktiválták.

Ha mégis mind a 11 millió autót vissza kellene hívni, az a technikatörténelem legnagyobb visszahívásai közé kerülne: a Toyota 2009-2010-ben több mint tízmillió autót rendelt vissza gyorsulási problémák miatt. De még együtt is eltörpülnének a Takata-botrány mellett: ez a cég gyártja a világon használt légzsákok 22 százalékát, 11 autógyártó használja a termékeit és 2008 óta több mint 53 millió gépkocsit rendeltek vissza hibás termékeik miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.