Gazdaság

Évek teltek el, és most ismét felfelé alkudoznak az ingatlanpiacon

Sokáig fagyott állapotban volt a budapesti ingatlanpiac. Ennek most vége van, a belvárosi jó lakásokat elkapkodják, mint a cukrot. Elég sűrűn manapság a helyszínen felfelé licitálnak a vevők. Ilyenkor a leggyorsabb lehet a befutó, de a kapkodás miatt végül rossz is lehet az üzlet.

Az ingatlanos elmesélte, hogy miképpen zajlik az alkudozás egy-egy ilyen alkalommal. Van, aki “gyorsreagálású” ügyvédet hoz és a helyszínen nyomtatnak adásvételi szerződést. A készpénzes vevők még mindig nagy előnyben vannak. Aki azonban túl gyors akar lenni, az könnyen belefuthat egy elhamarkodott döntésbe – ezért szoktak akár szakembert is vinni magukkal egy-egy ilyen alkalomra, aki pontosabban fel tudja mérni a lakás műszaki állapotát.

Bár még mindig a készpénzes vevők a “királyok” a piacon (ahogy ez mindig is volt), de a lakáshitelek piaca erős maradt, az FHB Lakásárindex szerint az idei év második negyedévében a hazánkban kihelyezett forintlakáshitelek összértéke április és június között meghaladta a 80 milliárd forintot. Az előző negyedévekhez képest jelentős növekedés elsősorban a júniusi eredményeknek köszönhető, mikor az új hitelek összege átlépte a 32,5 milliárd forintot, de a másik két hónapban is stabilan meghaladta a 20 milliárd forintot. A hitelkihelyezés növekedése júliusban folytatódott, sőt fokozódott. 2014 júliusához képest közel 40 százalékkal emelkedett az új hitelek összege, júniushoz képest pedig szintén jelentősen, közel 10 százalékot bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik