Gazdaság

Cudarul állunk az uniós projektekkel

Kínai autópálya építés (autópálya építés, )
Kínai autópálya építés (autópálya építés, )

Már csak három hónap van hátra a 2007-2013-as fejlesztési időszak projektzárásának határidejéig, ám a kivitelezések jelenzős része csúszásban van – írjai hétfői számában a Magyar Nemzet. A Miniszterelnökség szeptember 22-ei adatai szerint 823 projekt befejezése késik, az ezekre megítélt uniós támogatás 974 milliárd forint.

A cikk szerint ehhez a szembetűnően nagy számhoz sokat tesz hozzá a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt., amely a gyorsforgalmi utak és közutak, illetve a vasút fejlesztését látja el. A top 3 késedelmes projekt a 133 milliárdos Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal felújítása, az M43-as gyorsforgalmi út Szeged és Makó közötti szakaszának fejlesztése, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamamény közötti szakasza áll 55 milliárd forinttal. A késedelmes beruházások összeértékének közel a feléért a NIF Zrt. felelős.

A cikk hangsúlyozza: a Miniszterelnökségtől megkapott adatok szerint mind a hét régióban, mind a 19 megyében tapasztalni késést. Az elmaradásban összesen 24 program résztvevői érintettek, a közlekedés, a környezet és energia túlsúlyban van a késedelmes kivitelezések tekintetésben.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes-államtitkár a lapnak a vállalati szektort érintő finanszírozási gondokkal magyarázta a késlekedést, hozzátéve: a közszférában jellemzően közbeszerzési vagy kivitelezési problémák vezethettek a késéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik