Gazdaság

A kormány is vizsgálódik a VW-botrány miatt

A magyar gazdaság erősen ki van téve az autógyártásnak, de még nem érződnek az ügy következményei.

A kormány már a múlt héten egyeztetést kezdett a Volkswagen-botrány kapcsán – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az ügy hatása még nem látszik, de az európai autóvásárlások visszaesése a magyar gazdaság teljesítményére is 0,3-0,6 százalékos hatással lehet – fejtette ki.

„Egyelőre várunk, mert nem tudjuk, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, a fizetendő kártérítés összege, és az mennyiben érinti a VW-csoportot. Eddig érzelmi hatást tapasztalunk, a dízelgyártással foglakozó cégek megijedtek, kivárnak, nekünk is meg kell várni, mik lesznek a következő hetekben az ügynek, a vizsgálatnak az eredményei” – mondta Varga.

Magyarországon komoly szerepe van az autógyártásnak, amely az ipari termelés 20-22 százalékát adja és az export több mint tíz százalékát biztosítja – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy ezért is helyesnek bizonyult, hogy a kormány felismerte: diverzifikálni kell a magyar gazdaságot. Ez azt jelenti, hogy nagy hangsúlyt kell helyezni olyan iparágakra is, mint például a gyógyszergyártás, az informatika vagy a feldolgozóipar, csökkentve ezzel az autógyártásnak való kitettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik