Gazdaság

Szijjártó: a külgazdaság is veszélybe kerülhet a menekültválság miatt

Felboríthatja a magyarországi vállalatok működését, ha a kamionok ismét kilométeres sorokban állnak majd a határon.

A magyar vállalatok külgazdasági teljesítménye is veszélybe kerülhet, ha megroppan a schengeni rendszer a menekültválság hatására – erről beszélt Szijjártó Péter a Világgazdaság exportkonferenciáján.

Az országhatárok ideiglenes lezárása jelentős tervezési problémát okozhat például a raktárkapacitás nélküli beszállító cégeknek, mert a szállítási idő megsokszorozódhat. Ha bevezetik a belső határellenőrzéseket, a kamionok kilométeres sorokban torlódnak majd a határokon, ezzel a Magyarországon működő nagy nemzetközi vállalatok ütemezési gondokkal kerülnek szembe, aminek drámai lehet a hatása az egész magyar beszállítói iparra és a teljes magyar exportra. Egy magyar autóipari beszállító termékei általában négy óra alatt érnek a magyarországi beszerzési ponttól Szerbiába, a röszkei határátkelő pár napos lezárása alatt azonban ugyanezt az utat húsz órába telt megtenni – hozott egy példát a miniszter.

Szijjártó a szerdai EU-csúccsal kapcsolatban csalódottságát fejezte ki – szerinte készíthetett volna javaslatot az Európai Bizottság arra, hogy melyik tagállamtól milyen segítségre van szükség ahhoz, hogy létrehozzanak egy közös uniós erőt, amely meg tudja védeni Görögország külső határát. Amíg az EU nem képes ilyen erő létrehozására, a gazdasági döntéshozók is kihívások elé kerülnek – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Irakban 8 millióan, Szíriában 12 millióan, a szubszaharai térségben 12 milliónál többen, Törökországban pedig kétmillióan élnek humanitárius segélyből, vagyis összesen 30-35 millió ember van a közelben, akik hirtelen menekültté „vagy bevándorlóvá” válhatnak.

A mostani globális politikai környezetben ellehetetlenült az Európa és Oroszország közti együttműködés, a keleti nyitás egyik fontos pillére elkezdett inogni, az orosz importigény csökkent – mondta Szijjártó, aki azt is kihívásnak nevezte, hogy az arab sajtóban helyre tegyék azt a képet, mely szerint Magyarország iszlámellenes lenne. Úgy véljük, minden európai nemzetnek joga van döntést hozni arról, hogy egy más típusú nagyobb közösséggel meg akarja-e osztani az életét – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik