Gazdaság

Orosz embargó – Az EU-nak sikerült kompenzálnia a kiesést

Az Európai Unió Oroszországba irányuló agrárexportjának értéke 43 százalékkal, mintegy 5 milliárd euróval csökkent az elmúlt egy év alatt, de új piacok meghódításával sikerült teljes egészében kompenzálnia a kieső összeget - közölte az Európai Bizottság.

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra, válaszul arra, hogy az ukrán válságban játszott szerepe miatt kemény szankciókkal sújtották az említett országok.

A tavaly augusztus és idén július közötti időszakban az uniós agrártermékek oroszországi exportjának értéke 6,3 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 11 milliárd euróról. A csaknem ötmilliárd euró veszteséget azonban teljes egészében fedezték más külföldi piacokra irányuló szállítások. Az uniós agrárexport összértéke 5,7 százalékkal 127,5 milliárd euróra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 120,8 milliárd euróval.

Ez egy dinamikus, piacorientált európai agrárágazatot tükröz, ami nem lett volna lehetséges a Közös Agrárpolitika és az utóbbi húsz év alatt végrehajtott reformok nélkül – mutatott rá a brüsszeli bizottság kedden kiadott közleményében.

Mindazonáltal az adatok azt mutatják, hogy egyes szektorokat “telibe talált” az orosz embargó. A sajtfélék exportértékesítése 14 százalékkal, a tejporé 24 százalékkal, a sovány tejporé pedig 10 százalékkal csökkent, míg a vajé alig 3 százalékot emelkedett. A külföldön értékesített gyümölcs- és zöldségfélék összértéke 12 százalékkal zsugorodott, a sertéshúsé nem változott. Jelentősen, 23 százalékkal ugrott meg viszont a marhahúsexport, a baromfiexport értéke pedig 5 százalékkal nőtt.

Átrendezte a piacot

Az Európai Unió legfőbb agrárkereskedelmi partnere az Egyesült Államok, Kína és Svájc, míg Oroszország immár a negyedik helyre szorult vissza. Az említett időszakban az Egyesült Államokban 16, Kínában 33, Svájcban pedig 5 százalékkal emelkedett az unióból importált agrártermékek értéke, amely jelentősen megugrott Hongkong (19 százalék), Dél-Korea (29 százalék), Szaúd-Arábia (10 százalék), az Egyesült Arab Emírségek (14 százalék) vagy éppen Egyiptom (26 százalék) esetében is.

A második fél év jól kezdődött: júliusban 8 százalékkal növekedett az uniós agrárexport az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik