Gazdaság
tej (tej, uht, )

Miért olcsóbb a szlovák tej, mint a magyar?

24.hu
24.hu

2015. 09. 22. 10:02

Azért, mert a magyar tejágazat válságban van – írta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye.

A kialakult helyzethez nagyban hozzájárulnak az olcsó importtermékek, így például az olcsó szlovák tej. Ezeket 40-50 Ft-tal alacsonyabb fogyasztói áron kínálják. Ráadásul az átadási áraknál is a hazai árszintnél folyamatosan 15%-kal olcsóbban adják el őket.

De hogy lehet egy doboz tej ennyivel olcsóbb mire Magyarországra ér?

Az alapanyag (nyerstej) árának különbsége nem indokolja a fogyasztói árak különbségét, sőt, a szlovák nyerstej árak az elmúlt hónapokban átlagban 10%-kal magasabb voltak a magyar árakhoz viszonyítottan. A tejfeldolgozók gépsorai, a csomagolóanyagok és a szállítási költségek (üzemanyag, tejszállító kamion, göngyöleg, raklap) vonatkozásában nincs számottevő különbség a két ország között. A hasonló alapanyagárú, hasonló technológiával és költséggel előállított termékek közötti jelentős árkülönbség közgazdasági indokokkal nem magyarázható.

A közlemény szerint továbbra is vannak olyan hazai nagykereskedők, amelyek kizárólag szlovák UHT dobozos tejeket forgalmaznak, így például:

  • FOOD & DRINKS HUNGARY Kft.
  • HAGGI-TRADE Kft.
  • TAMI HOLDING HUNGARY Kft.,

Ezek a cégek az elmúlt években egyáltalán nem vásároltak hazai tejfeldolgozóktól UHT tejet,  az általuk Magyarországon forgalmazott szlovák tejek fogyasztói ára 40-50 Ft-tal olcsóbb literenként, mint szlovákiái boltokban az ugyanazon feldolgozók (pl. az Agrotami tejfeldolgozó) által előállított tejek fogyasztói árai.

Ez az ár egyszerűen nem fedezi, nem fedezheti az alapanyag és az előállítás költségeit sem – írta a szervezet közleménye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.