Gazdaság

Maradt az 1,35 százalékos alapkamat

matolcsy (matolcsy)
matolcsy (matolcsy)

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Az elemzők kamattartásra számítottak, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György, a jegybank elnöke bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be – írta az MTI.

A hivatalos közlemény így fogalmaz: “A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki irányadó eszköz kamatszintjét azzal a kiegészítéssel, hogy 2015. szeptember 23-tól az MNB irányadó eszköze a korábbi kéthetes betétről három hónapos betétre változik.”

Az új három hónapos jegybanki betét nem számít be a banki likviditási fedezetbe, másrészt korlátozottan forgalomképes.

A forgalomképesség hiánya azonban azoknak az intézményi befektetőknek, akik lejáratig szeretnék parkoltatni pénzüket nem visszatartó erő, ha a jegybanknál1%-kal magasabb hozamot érhetnek el, mint az azonos futamidőjű rövid állampapírban – írta az Equilor elemzése.

Még nem látható tisztán, hová áramlik majd a kéthetes betétből a tőke az év végéig, kelthet némi nyomást a hozamgörbe hosszabb oldalán is, de némi kivonásra is fel kell készülnünk. A piac szereplőinek elég ideje volt a felkészülésre, ezért jelentős hatásra a forint vagy az állampapírpiacon nem számítunk.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2015. július 21.)
A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2015. július 21.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik