Gazdaság

Két hónap alatt legeltek le a vállalkozások egy uniós forrást

A kis- és középvállalkozások megrohamozták a termelési kapacitások bővítésére kiírt uniós pályázatot, amelyet alig két hónap után felfüggesztettek, mert kimerült a keret – írja a Világgazdaság keddi számában. A pályázat eredetileg két évig lett volna elérhető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a konstrukció kiírásakor 250-500 pályázóra számítottak, ehhez képest pár hét alatt 858-an adták be a pályázati anyagot. A 65 milliárd forintos forrásra csaknem 140 milliárd forintnyi igény érkezett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy végül is mekkora lesz a támogatható projektek tényleges forrásigénye, hiszen ez csak a beérkezett támogatási kérelmek feldolgozása után lesz látható. Így arról sincs döntés, hogy megnyílhat-e újra még ebben az évben a lehetőség. A kormányzati szándék szerint 2017. június 30-ig minden rendelkezésre álló forrást meg kell hirdetni.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) idei pályázatán 50-500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a cégek. A nyertes vállalkozásoknak az elszámolható összköltség legalább 25 százalékát kell hozzátenniük a fejlesztéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik