Gazdaság
mosogat (mosogatás, )

Véd-e a munkahelyi baleset a próbaidő alatti felmondástól?

24.hu
24.hu

2015. 09. 21. 12:59

Van olyan vélekedés, mely szerint rendes táppénz mellett nem lehet felmondani a dolgozónak a próbaidő alatt. Így elvileg mire munkaképes lenne, automatikusan véglegesíteni kellene.

Az Adózóna.hu szerint azonban nem ez a helyzet.

Próbaidő alatt a munkaviszony (közalkalmazotti jogviszony) indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntethető. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közléssel egyidejűleg megszűnik a jogviszony, függetlenül minden egyéb örülménytől, így például keresőképtelenségtől, várandósságtól is. A próbaidő a tartós jogviszony létesítését segítő jogi megoldás, így fogalmilag kizárt a felmondási tilalmak és korlátozások figyelembe vétele.

Ezzel szemben a felmondás (felmentés) esetén van olyan szabály, hogy maga a felmondás (felmentés) közölhető a keresőképtelenség (betegszabadság, táppénz folyósításának) ideje alatt is, azonban a felmondási (felmentési) idő első napja csak a keresőképessé válás első napja lesz.

Próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetés esetén a munkahelyi baleset sajnos ebből a szempontból irreleváns.

Ha kíváncsi, mégis milyen esetben támadható, ha a dolgozónak a munkahelyi baleset miatti táppénz alatt mondják fel próbaidős szerződését, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.