Gazdaság

Majdnem ötvenmilliárdos adósságot vállal át az állam az MTVA-tól

914,9 milliárd forint volt az államháztartás hiánya augusztus végén, amely az egész évre tervezett összegnek a 102,5 százaléka – írtuk korábban. A büdzsét a Napi.hu írása szerint leginkább az uniós bevételek késése billentette meg, ami az EU szerveivel szembeni vitáknak, büntetéseknek köszönhető. A tavalyihoz képest 368,6 milliárddal maradnak el a költségvetés uniós bevételei.

Ugyanakkor egy háttérbeszélgetésen a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a kormány a költségvetés módosítására készül a menekülthelyzet miatt – írja a Portfolio. Ez 61 milliárd forint plusz kiadást jelent.

Adorján Richárd emellett arról is beszélt, hogy a kormány 47,2 milliárd forint adósságot vállal át az MTVA-tól. Eljutottak egy kritikus ponthoz az adósság kamatterhei, ezért született meg a döntés – magyarázta, hozzátéve, hogy azokat az ingatlanokat, amelyeket nem használ az MTVA, átadja az államnak.

Az NGM az év végén többszáz milliárdos uniós transzferre számít, ami helyrebillentheti a költségvetés egyensúlyát – közölte a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik