Gazdaság

Az űrkorszak novemberben kezdődik el Magyarországon

24.hu
24.hu

2015. 09. 18. 10:47

Benyújthatja a Magyarország Európai Űrügynökséghez való csatlakozását véglegesítő nemzetközi szerződéseket az Országgyűlés elé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – erről legutóbbi ülésén döntött a kormány. A teljes jogú tagsággal járó előnyökkel élve a csúcstechnológiát fejlesztő hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek jelentősen növelhetik versenyképességüket, számos új munkahelyet teremthetnek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) elsődleges feladata a tudományos kutatás mellett az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása (műholdas navigáció, távközlés, meteorológia stb.). A nemzetközi szervezet Észtország napokban várható csatlakozásával 21 tagot számlál majd.

Már régóta érett

Magyarország már a nyolcvanas években együttműködött az ESA-val (pl. a Halley-üstököshöz küldött Giotto űrszonda programjában), az első hivatalos együttműködési megállapodást 1991-ben írták alá. A csatlakozási tárgyalások kisebb-nagyobb megszakításokkal 2005 óta zajlottak, a kormány tavalyelőtt indította újra az egyeztetéseket. A felek idén februárban állapodtak meg Magyarország teljes jogú tagságáról.

A döntéssel elsősorban az innovatív, csúcstechnológiát képviselő magyar űripar fejlődése kap nagy lendületet. A csatlakozás elősegíti a szektor versenyképes vállalkozásainak bővülését, a foglalkoztatottság és az adóbevételek növekedését. A teljes jogú tagság erősíti a hazai ágazati szereplők iránti bizalmat, így a magyar cégek könnyebben juthatnak megrendelésekhez. A vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek helyzetbe hozása hozzájárulhat jelenlegi régiós vezető szerepük megőrzéséhez és a magasan képzett műszaki szakemberek itthon tartásához is.

Hamarosan pályázhatnak a cégek

Magyarország a parlamenti jóváhagyás esetén idén novemberben válik az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává. Az űripari szereplők számára zökkenőmentes átmenetet biztosító Felzárkóztatási Program kiírásai azonban már most elérhetőek az ESA honlapján. A kifejezetten magyar vállalkozásoknak szóló pályázati felhívás hat éven keresztül folyamatosan nyitva áll, első benyújtási határideje 2015. november 4.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.