Gazdaság
Energiaipar - A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága

Állami cég számláján marad az olcsó földgázból származó profit

24.hu
24.hu

2015. 09. 18. 14:48

Az államtitkár szerint, ha drágább lesz a földgáz, a most félretett pénzből kompenzálják a veszteséget. A földgázkereskedő vállalat közölte: ez nem rájuk tartozik.

Az alacsony nemzetközi olajár miatt nagyon olcsón veszi most a gázt a Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK), az állami MVM leányvállalata. Emiatt éppenséggel a lakosság gázszámláját is lehetne csökkenteni, ha javaslatot tenne rá az Energiahivatal és a nemzeti fejlesztési miniszter rábólintana. Mégsincs napirenden ilyen döntés. Németh Lászlóné államtitkár szerint azért nem csökkentik a gáz árát, mert amikor majd újra emelkedik az olaj ára, ismét emelni kellene. Azt mondta: a különbözet most az MFGK-nál gyűlik, később át lehet majd úgy alakítani a szabályozást, hogy ebből kompenzálhassák a magasabb árak miatt kialakuló veszteségeket.

A Világgazdaság megkérdezte az MFGK-t, hogy eddig mennyi pénz halmozódott fel az árkülönbözetből, de a társaság erre nem válaszolt. Azt viszont jelezték: a felelősségi köreik között nem szerepel az, hogy beszálljanak a lakossági tarifák kompenzálásába, a dolguk annyi, hogy az egyetemes szolgáltatókat, a földgázkereskedőket és a földgáznagyfogyasztókat megbízhatóan ellássák az energiahordozóval.

Az is kiderült, hogy azt az árat, amennyiért az MFGK továbbadja a földgázt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szabja meg, a hivatal ugyanakkor nem vizsgálja a tarifaváltoztatás szükségességét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.