Gazdaság
devizahiteles tüntetés (Array)

Akár semmissé is tehetik a devizahiteleket

24.hu
24.hu

2015. 09. 18. 07:03

Magyar ügy boríthatja a régiós hiteldominót, az eljárás végén ugyanis kiderülhet, hogy az Európai Unió szabályai szerint minek is számít a devizahitel-szerződés – írja pénteki számában a Magyar Idők.

A lap arról a perről ad hírt, amelyet még tavaly kezdeményezett az ügyben a Ráckevei Járásbíróság. A luxembourgi bírósági eljárás – amelyet élénk külföldi figyelem kísér – egy kölcsönügylet miatt indult.

A kérdés az, minek számít a devizahitel-szerződés: a konstrukció hitelnyújtást takar vagy egyfajta tőkebefektetésről, tőkepiaci műveletről van szó. Az uniós bírák olyan következtetésre is juthatnak, amelyből levezethető a devizahitel-szerződések semmissége. Így a magyar ügy feldöntheti a kelet-közép-európai hiteldominót.

Az uniós procedúra csütörtökön ugyanakkor új fordulatot vett, nyilvánosságra hozta ugyanis szakértői véleményét az Európai Bíróság finn főtanácsnoka. Niilo Jääkinen szerint a luxembourgi testületnek el kell utasítania a magyar kérdéseket, és nem szabad iránymutatást adnia, mert a Ráckevei Járásbíróság előterjesztése nem tartalmazza az ügy eldöntéséhez szükséges valamennyi tény leírását és a jogi háttér ismertetését. A lap szerint viszont a bírák csak nagyon ritkán utasítanak el ügyeket, általában tehát döntés születik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.