Gazdaság

Leépítések és jövedelemcsökkentés jöhet a vízműveknél

A tervezett jelentős jövedelemcsökkentés és a tömeges létszámleépítés miatt szerdán lemondott Winkler Tamás, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. vezérigazgatója.

A hatályos jogszabályok szerint legkorábban egy hónap múlva lehet új vezérigazgatója a DRV Zrt.-nek. Az erről határozó közgyűlést október 19-ére hívták össze – olvasható a lemondás híre mellett a Somogyi Hírlap csütörtöki számában.

A lap szerint szerdán ismét egyeztettek az állami tulajdonú regionális víziközmű-társaságok érdekkép-viseleti vezetői, mert eddigi tiltakozásaik ellenére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. koordinálásával elkészült a víziközmű-társaságok reorganizációs intézkedési terve, amelyben tömeges létszámleépítés és jelentős jövedelemcsökkentés is szerepel.

A Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a szerkesztőségnek elküldött közleményben arról tájékoztatott, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel az érintett vízművek (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt., Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.) megkezdik a sztrájkbizottságok megalakítását. Az érdekképviseletek vezetői annak a véleményüknek is hangot adnak, hogy a reorganizációs tervben megfogalmazott intézkedések ellentétesek az eddig hangoztatott, a foglalkoztatottak megtartására irányuló kormányzati szándékkal.

Pintér Lajos, a DRV Zrt. szakszervezeti titkára a lapnak elmondta: keddre összehívta a szakszervezet választmányát, ahol várhatóan sztrájkbizottságot alakítanak. A tömeges létszámleépítést elfogadhatatlannak tartják, ezért megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásról.

A Somogyi Hírlap korábbi értesülése szerint a Somogy megyei székhelyű DRV Zrt.-nél a leépítés körülbelül 200-250 munkavállalót érinthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik