Gazdaság

Simicska fellélegezhet – pályázhat a Közgép

Végleges döntés még nem született, de felfüggesztették a cég kizárását a közbeszerzésekből.

Továbbra is indulhat a Közgép közbeszerzési pályázatokon – döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdán.

Simicska Lajos cégbirodalmának zászlóshajóját júliusban zárták ki három évre minden pályázatból, azzal az indokkal, hogy egy hajó, amit a gönyűi kikötő építésénél használtak volna, néhány négyzetméterrel kisebb, mint ami a kiírásban feltételül szerepelt. A Közgépet hamis adat közlésével vádolták meg – emlékeztet a 444.

A Közgép ugyanakkor főleg út- és vasútépítéssel foglalkozik, vagyis állami megrendelés nélkül tönkrement volna. Bíróságon támadták meg a határozatot, de a kizárás hatályba lépett. A közigazgatási bíróság most azt mondta ki, hogy a per jogerős befejezéséig fel kell függeszteni a kizárást, vagyis a Közgép ismét indulhat a tendereken. Az indoklás szerint a Közgép kizárása sérti a közérdeket és súlyosan veszélyezteti a közbeszerzések lefolytatását, a beszerzések céljainak megvalósítását.

A Közgép azután került nehéz helyzetbe, hogy Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktorral. A cég egyre kevesebbszer nyert, amire úgy vágtak vissza, hogy jelentősen alámentek árban a versenytársak ajánlatának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik