Gazdaság

Egyre több adót fizetünk –> Egyre több pénz marad a lakosságnál

Egyre több jövedelemhez jut az államkincstár, jövőre csaknem 1660 milliárdnyi személyi jövedelemadó-bevétellel számolnak a döntéshozók, írja a Magyar Idők szerdai számában.

A lap szerint a személyi jövedelemadóból származó éves bevétel pár év alatt háromszázmilliárd forinttal is növekedhet, miközben azt írják, hogy a kedvezmények miatt egyre több pénz marad a lakosságnál.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a gyermekkedvezmények 2011-es bevezetése akkor négyszázmilliárdos enyhítést hozott, 2016-ban a lap szerint azonban már 850 milliárd forintra nőhet ez az összeg.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta, hogy az adófizetők számának emelkedésével az adócsökkentést is többen vehetik igénybe.

A politikus szerint a számsorok között csak látszólag feszül ellentmondás, szerinte az adatok inkább azt mutatják, hogy az egykulcsos adórendszer megfelelően működik.

Tállai András szerint a 2010 után kialakított új szabályokkal az illegális munkavállalást próbálták visszaszorítani. Többek között az online pénztárgépek bevezetésének sikere az adóbevételek alakulásában is mérhető, mondta

A folyamatban szerinte a gazdasági növekedés is számottevő szerepet játszik. Azt mondta, minél több embernek van munkája, a jövedelmek után annál nagyobb adóra számíthat az állam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik