Gazdaság
munkaerő (Array)

Emelkedett a minimális építőipari rezsióradíj

24.hu
24.hu

2015. 09. 15. 12:49

Korábban a témában:

Kihirdették 2015-ös minimális építőipari rezsióradíjat, amely 2490 forint és szombattól. Az új díjat a jövő évi minimális rezsióradíj kihirdetéséig kell alkalmazni.

+68 forint

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent összeg 2,8 százalékkal – 68 forinttal – több a 2014-es minimális építőipar rezsióradíjnál, amelyet tavaly áprilisban hirdetett ki a belügyminiszter. Azóta az építőiparért felelős miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter lett, így az ő feladata – az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján – évente kihirdetni a minimális rezsióradíjat.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szakmai szervezet február elején ugyanezt az összeget fogadta el, viszont az egyeztetések elhúzódtak. Egyebek mellett problémaként merült fel az is, hogy a minimális rezsióradíjhoz szükséges-e az uniós jóváhagyás. Végül nemleges válasz született.

Az elnök kitért arra is, hogy az új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletének tervezete bevezeti a kockázatos ár fogalmát, ennek meghatározásában a hivatalos minimális rezsióradíjat veszik figyelembe.

Aránytalanul olcsó, ha

A kormány 2013. április 9-én hirdette ki, az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló rendeletét. Ebben szerepel az, hogy a közbeszerzési eljárások során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, amelynek része a minimális rezsióradíjnak való megfelelés vizsgálata is.

A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb a miniszteri rendeletben megállapítottnál.

A megemelt rezsióradíj legnagyobb tétele a havi 122 ezer forintos alapbérre jutó 701 forintos díj. Ez 23 forinttal több a múlt évinél. Az ügyvitel és a munkahelyi irányítás költsége 460 forintról 465 forintra, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó 211 forintról 219 forintra emelkedett, míg a csoportos személyszállítás költsége 145 forint maradt, a teljes rezsióradíjban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.