Gazdaság

Ennyibe kerül egy menekült napi ellátása Bicskén

Aki Magyarországtól menekült státuszt kér, az eljárás idejére valamelyik menekülttáborban kap elhelyezést. Ilyen van Bicskén, Debrecenben, Nagyfán és Vámosszabadiban. Néhány hete a bicskei vasútállomáson menekültek százai skandálták, hogy „Freedom, Freedom”, de azóta a rend helyreállt a településen, a vasútállomás olyan, mintha mi sem történt volna.

Pár kilométerrel odébb van a menekülttábor (befogadó állomás). Itt beszélgettünk Székely Bélával, az állomás igazgatójával. A tábor szállást és ellátást biztosít, rendezett életkörülményeket kíván fenntartani és ezzel támogatni azon embereket, akik menedékjogot kérnek Magyarországon. Nem utolsó sorban olyan programokat szervez, amely a menekültek integrációját segíti elő. Nyilván, ez pénzbe kerül, az állomást pedig a magyar állam finanszírozza.

Most bizonyára felhördül egy halom menekültellenes, hogy miért is fizetik az adójából a napi 4300 forintot ezen emberek ellátására. Nos, aki nem tudná, például Szíriában valódi népirtás elől menekültek el az emberek, családok. Tessék megnézni Aleppót, vagy a szíriai keresztények városát, Homszt, hogy hogyan néz ki. A pokol tornáca. Milliós lakosú városok szétzúzva. És a durvább fényképeket be sem tesszük. De Bicskére nem csak szírek jöttek, a legtöbb menekült afgán, iraki, iráni, koszovói, szomáliai, nigériai.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik