Gazdaság

Csak akkor fektet be a Mol, ha tuti az üzlet

Csak olyan beruházásokat indít el a Mol, amelyek a jelenlegi és középtávra előre jelzett olaj- és gázárakon megtérülnek; ha az alacsony áron nem éri meg a kitermelés, leállnak – írja a Világgazdaság hétfői számában.

A megváltozott olajár-környezetben a világ összes kutató és kitermelő olajcége, köztük a magyar olajvállalat is felülvizsgálja a portfólióját, hogy újraszámolják a megtérüléseket – mondta lapnak Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója. Mint elmondta, a magyar szénhidrogén-kutatás fejletségének ellenére a technológia és olajár változásai hatással vannak a társaságra.

Most elmaradó beruházásait a Mol kedvezőbb gazdasági és piaci körülmények között kívánja megvalósítani. A Mol idei szénhidrogén-termelése a tervek szerint legfeljebb 5 százalékkal csökken. Ez ambiciózus terv, mert a belföldi mezők kimerülőben vannak, de még így is a Mol adja a magyar gázfogyasztás harmadát és az olajfelhasználás tizedét. A társaságnak ezen arány fenntartásának érdekében kell a portfólióját folyamatosan optimalizálnia – hangsúlyozta Szakál Tamás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik