Gazdaság

Fitch: szuper, hogy ilyen gyorsan csökkent a magyar külső adósság

fitch (Array)
fitch (Array)

Az erősödő folyómérleg-egyenlegek és a helyi bankszektorok külső adósságának csökkenése javítja a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország külső fizetési mutatóit, és ez elősegítheti középtávon e gazdaságok államadós-osztályzatainak felminősítését – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő az elemzésben külön kiemelte, hogy elsősorban a nettó külső adósság gyors csökkenése miatt javította nemrégiben stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását.

A Magyarországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Lengyelországot vizsgáló elemzésben a Fitch megállapítja, hogy különösen Magyarországon és Szlovéniában ment végbe figyelemreméltó fordulat a folyómérleg-egyenlegekben. E folyamat nyomán ezeknek a gazdaságoknak a külső fizetési mérlege immár pozitív.

Magyarország és Szlovénia esetében a nettó külső adósság csökkenése elsősorban a bankok adósságleépítésének volt köszönhető. Egyrészt a nyugat-európai anyabankok csökkentették kitettségüket a két országban, másrészt a kétezres évek hitelbummja után jelentősen csökkent a hitelállomány.

A magyar és a lengyel bankok esetében a kétezres években a devizahitelezés hajtotta a bankok külső adósságának növekedését, ezért most a hitelek átváltása mindkét ország esetében csökkenti az eladósodottságot és ezen keresztül a sérülékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik