Gazdaság

Tényleg meg tudná hackelni Mr. Robot az egész pénzügyi rendszert?

2015 kétségkívül legütősebb sorozata az USA Network gyártásában elkészült Mr. Robot. Olyan témába nyúltak bele, ami akár meg is történhetne - legalábbis egy része. Merthogy a biztonságtechnikai IT-vállalat akadémiájának szakértői szerint a XXI. századi valóság azért komplexebb.

(Spoiler veszély!)

.

.

.

Elképesztő sikert ért el az USA Network új sorozata. Rami Malek és Christian Slater figurái forradalmat csinálnak, a néző meg csak pislog.

Nyilvánvaló, hogy a sorozat alkotói a valóságból merítettek. De nem csak a megtámadott hatalmas multivállalatra (E Corp), vagy a világ vezető döntéshozóira (Barack Obama, Angela Merkel, Janet Yellen, Vladimir Putin is megjelennek a film záró epizódjában) és némi titkos gazdag csoportokra (ezt inkább nem neveznénk nevén) utalnak, hanem az Anonymus hacker csoportra is, akik alaposan felforgatták a képletet, egész szép kis hacker listát hoztak össze 2006 óta. Elliott Alderson, a főszereplő programozó srác azt mondja az utolsó előtti rész végén, mikor már teljes őrületben áll a dramaturgia, hogy az egész modern kapitalista pénzügyi rendszer megsemmisítését azért csinálja, mert meg akarja menteni a világot.

“Azért szerencsére a biztonságtechnológia eléggé jó módszereket ismer arra, hogy az ilyen összeomlásokat csak úgy ne lehessen létrehozni. Annyiféle mentési rendszer működik ma már… olyan mértékben növekedik ennek a térnek a biztonsága, mint a sebezhetősége is. Leginkább azok sebezhetőek, akik nem gondolják azt, hogy nekik fel kellene készülniük erre. Akikben nem tudatosult az, hogy ugyanúgy, ahogy a lakásukon van zár (ha olyan környéken laknak, akkor akár több zár is), ugyanígy az informatikai rendszer köré is ilyet kell vonni. Azt már tudjuk legalább egy évtized óta, hogy a vállalatoknak fontos ilyet csinálniuk. De magánemberként vagy kisvállalkozóként ezt nagyon sokszor elfelejtjük – mondja Kürti Tamás, az etikus hacker képzéseket is bonyolító Kürt Akadémia Kft. tulajdonosa, intézményvezetője.

Olvasói sztorik