Gazdaság

Adózási útikalauz Airbnb stopposoknak

GazdaságTV
GazdaságTV

2015. 09. 08. 09:51

Az Airbnb szolgáltatására eléggé bepipultak a szállodások és alaposan átrendezte a budapesti ingatlanbérlési piacot. Egyébként egy nagyon szuper dolog, hogy turisták komplett lakásokat bérelhetnek ki a weboldalon, de a tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy mindez adóköteles.

Ha az ingatlant valaki bérbe adja, azt fenntartani, takarítani, felújítani kell, ennek pedig költsége lesz. A költségeket kell levonni először, és utána kapjuk meg az adóalapot, amely összeg után tehát adót fizet a tulajdonos. A személyi jövedelemadó mértéke mindig ugyanannyi, de az EHO már változni fog attól függően, hogy tartós főbérlő a tulaj, vagy kereskedelmi szálláshely-szolgáltató. A riportból részletesen megtudható, hogy mely esetben mekkora adóvonzatról beszélhetünk, melyhez adószakértők segítségét kértük.

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtása és magas bevétel esetén az összesen 43 százalékos adóteher igencsak sokat tehet ki. Van egy megoldás azonban, amellyel sokkal egyszerűbben és ami még fontosabb, sokkal gazdaságosabban ki lehet jönni adófronton. Ez pedig a tételes átalányadózás. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy tételes átalányadózáshoz is kell adószámot igényelni, és nyugtát is kell adni a vendégnek. De legalább pénztárgép nem kell. Fontos tudnivaló továbbá, hogy építményadót, telekadót, kommunális adót és idegenforgalmi adót is kell helyi adónemként megfizetni. Igencsak komoly bírságot szab ki a hatóság, ha valaki az adózási szempontokat egyszerűen nem akarja figyelembe venni és feketén kínálja a lakását Airbnb-n. Megkerestük a NAV-ot azzal a kérdéssel, hogy az elmúlt időszakban szigorítottak-e az ellenőrzéseken és mik a tapasztalataik, de sajnos a publikációnkig nem érkezett válasz a kommunikációs osztálytól.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.