Gazdaság

A Prezi, a Telekom és az ELMŰ is segít a menekültek ellátásában

A Prezi is segít a menekülteknek – közölte a budapesti székhelyű, világszerte közismert informatikai vállalkozás társalapítója, Somlai-Fischer Ádám a Facebookon. Azt írta: a Prezi dolgozói 600 ezer forintot gyűjtöttek össze, a cég pedig megduplázza a pénzt, amiből takarókat és hálózsákokat vettek. Ezeket elviszik Röszkére, a többi pénzből pedig azt vesznek, amit az ott tevékenykedő önkéntesek kérnek, mert ők tudják, mire van a leginkább szükség.

Somlai-Fischer azt írta: a Prezi budapesti irodájában több arab anyanyelvű mérnök is dolgozik, akik korábban tolmácsolással segítettek, de vannak olyanok is, akik a hétvégén a pályaudvaron lévő gyerekek szórakoztatására kimentek zenélni.

Még mielőtt bárki azt kérné számon a Prezin, hogy „miért nem a hazai rászorulókon segítenek”: a társaság évek óta anyagilag és munkájával is támogatja a bagi cigánysoron élőknek segítő BagÁzs közhasznú szervezetet, valamint társalapítói a magyarországi fiatalokon segítő Bridge Budapest és a „Nyitottak vagyunk” kezdeményezéseknek.

A Magyar Telekom is jelezte, hogy igyekeznek saját eszközeikkel segíteni: a tranzitzónáknál ingyenes wifi szolgáltatást építenek ki, ami a kapcsolattartáshoz, információk eléréséhez segíti hozzá a menekülteket, emellett csatlakozókat telepítenek a telefonok feltöltéséhez. Több menekültellenes kommentelő arrogánsan kérte rajtuk számon, hogy miért segítenek, de az oldal adminisztrátorai türelmesen válaszolnak a legdemagógabb felvetésekre is. Bár Facebook-oldalukon nem kérkednek vele, a cég korábban például árvízi védekezésben is segített, nagyobb pénzadománnyal és mobiltelefonok felajánlásával.

A Vastagbőr blog kérdésére az ELMŰ szóvivője közölte: az egyik segélyszervezet számára biztosítanak nagy teljesítményű mobil töltőoszlopokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik