Gazdaság

Szervezett áfacsalás rombolja a magyar tejtermelők üzletét

Ez elmúlt időben a magyar nyerstej felvásárlási ára igencsak lecsökkent. Eközben egy csomó szlovák import tej úgy kerül ki a hazai üzletek polcaira, hogy ha utána számolunk, a gyártási költség sehogy sem jön ki. Egy tehénfarmon mondja el a termelő, hogy hogyan történik a csalás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júliusi adataiból az derül ki, hogy a minőségi nyers tej ára, eltekintve a balti államoktól gyakorlatilag Magyarországon a legolcsóbb az EU-ban, 78 Ft/kg körüli áron van, míg az EU átlaga magasabb: 93 Ft/kg, és a szlovák nyers tej előállítási ára is drágább valamennyivel a magyarénál. Nem azért drágább a magyar dobozos tej a boltok polcain, ahol a vásárlók már a becsomagolt termékkel találkoznak, mert a magyar termelők nem értenék a dolgukat. Ellenkezőleg.

Nagyon is hatékony a hazai tejtermelő ágazat, a statisztikák azt mutatják, hogy az uniós csatlakozásunk óta Magyarországon volt mindig is a legolcsóbb a tehéntej előállítása. Az általunk meglátogatott etyeki tehénfarm is 1,5 – 2 milliárd forint körüli éves nettó árbevétellel működik és közel 120 alkalmazottnak biztosítva munkát és megélhetést. De az áfacsaló cégek tovább rontanak a 2014 év eleje óta amúgy is olcsóbbá vált nyerstejár-hátrányon.

149 forintért találtunk saját márkás, és nem akciós áron kínált szlovák tejet az egyik hazai üzletben. A 149 forintos tej, akárhogy is számolunk vissza, egyszerűen nem jöhet ki nyereségesen, ha valóban nincsen trükközés. Ennek a tejnek 126 forint lenne a nettó ára. 5 százalékos kiskereskedelmi árrés mellett 120 Ft-ért kapja az üzletlánc a tejet a nagykereskedőtől, kb. 7 forint a logisztikai költség a gyárkaputól az üzletek polcáig, legalább 30 Ft-ba kerül a tejes doboz. A gyártási költség 20 forint/kg – már 63 forintnál tartunk.

A nyers tej logisztika kb. 7 Ft – ez így már csak 56 forint, ami kilogrammonként a termelőhöz jut. A 2 százalékos zsírkorrekció kilónként 12 forint bevétel a feldolgozónak, vagyis a végeredmény 64 forint. A szlovák nyers tej felvásárlási ára pedig, mint riportunkat kezdtük, jelenleg körülbelül 85 forint körül jár kilónként. Ez a termelőnek tehát kilónként mínusz 21 Ft, vagyis ilyen áron csak keményen veszteséges üzlet mellett kerülhet a polcra a tej – vagy trükköző, csaló beszállítói láncszemek révén.

Olvasói sztorik