Gazdaság

Tárt karokkal várja a menekülteket a német gazdaság

A német gazdaság szereplői várva várják, hogy a menekültek mielőbb belépjenek a hiánnyal küzdő munkaerőpiacra, a politikai vezetés azonban csak lassan hoz döntéseket – írja összeállításában a francia AFP hírügynökség. Néhány nappal ezelőtt maga a német iparszövetség elnöke nyilatkozott úgy, hogy magukon és a menekülteken is segítenek, ha sikerül őket gyorsan bevonni a munkaerőpiacra.

Jól képzettek

Németországban az újraegyesítés óta most a legalacsonyabb, 6,4 százalék a munkanélküliség, de 140 ezer mérnök, informatikus és más szakember hiányzik a munkaerőpiacról. A szállodaiparban, egészségügyben, kisipari vállalatoknál is komoly munkaerőhiány van. Ha nem történik változás, 2020-ban már 1,8 millió ember fog hiányozni a német munkaerőpiacról, a menekültek beáramlása ezen a helyzeten változtathat, mert jelentős részük fiatal és az iparszövetség elnöke szerint ténylegesen jól képzettek.

A bajorországi Augsburgban a kisiparosok szövetsége már külön tanácsadót alkalmaz a kulturális különbségek leküzdésére. A vállalatok ugyanakkor arra is biztosítékot várnak a kormánytól, hogy a frissen felvett alkalmazottainak nem kell egyik napról a másikra elhagyniuk az országot.

Nem akarnak “túl vendégszeretőnek” látszani

A gazdasági szereplők szerint fel kellene gyorsítani a menekültek diplomájának honosítását és több pénzt kellene arra fordítani, hogy az érkezők mielőbb megtanuljanak németül. A jó szándék a kormányban is megvan, a munkaügyi és szociális miniszter azt mondta, a menekültként érkező embereknek mihamarabb szomszédokká és munkatársakká kell válniuk.

Merkel kancellár pártjában, a konzervatív Kereszténydemokrata Unióban ugyanakkor erős az ellenállás, sokak szerint nem szabad „túl vendégszeretőnek” mutatkozni, ezért ellenzik a koalíciós partner szociáldemokrata párt törvényjavaslatát, mely megkönnyíti a menekültek munkaerőpiacra való belépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik