Gazdaság
Image: 72947507, Emelkednek a benzinárak. A MOL bruttó 5 forinttal emelte a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát 2011. március 9-én - szerdán - 0 órától. Az olajcég lépését ezúttal is a tőzsdei üzemanyag jegyzésárak múlt heti emelkedése teszi indokolttá, melynek hatására a hazai árak újabb rekordmagasságba emelkedtek., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Nőtt az euróövezet és az EU júliusi kiskereskedelmi forgalma

24.hu
24.hu

2015. 09. 03. 13:45

A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves alapon 3,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júliusban.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön arról számolt be, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves összehasonlításban 2,7 százalékos volt a növekedés.

A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves alapon 3,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júliusban.

Az olcsó benzin húzta

Az euróövezeti tagállamokban a júliusi havi szintű forgalomnövekedéshez elsősorban az járult hozzá, hogy a benzinkutak forgalma 0,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,2 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké pedig 0,1 százalékkal bővült.

Az Európai Unióban havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt az üzemanyageladás, 0,2 százalékkal a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma és 0,1 százalékkal az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma.

A legnagyobb havi forgalomnövekedést Észtország (+2,5 százalék), Németország (+1,4 százalék), valamint Málta, Portugália és Románia (egyaránt +1,1 százalék) érte el júliusban.

Magyarországon 0,6 százalék volt a havi szintű növekedés.

A legnagyobb mértékben Luxembourgban (-1,2 százalék), Lengyelországban (-1,1 százalék) és Ausztriában (-0,9 százalék) csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Magyarország is az élen

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 3,1 százalékkal nőtt a nem élelmiszer szektor forgalma, 1,9 százalékkal az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké, továbbá 1,6 százalékkal az üzemanyagoké.
Az Európai Unióban a nem élelmiszer szektor forgalma 4,1 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 2,1 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 1,5 százalékkal bővült.

Az egy évvel korábbihoz képest Romániában (+9,6 százalék), Észtországban (+7,8 százalék), valamint Magyarországon (+7 százalék) nőtt leginkább a júliusi kiskereskedelmi forgalom, miközben Luxembourgban (-10,5 százalék), valamint Finnországban (-0,3 százalék) csökken a legnagyobb mértékben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.