Gazdaság

Áldását adta a GVH a PB-gázos összefonódásra

24.hu
24.hu

2015. 09. 03. 15:00

A versenyhivatal engedélyezte a Zentraleuropa LPG Holding GmbH irányításszerzését a TOTAL HUNGARIA Kft. felett.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Zentraleuropa LPG Holding GmbH közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TOTAL HUNGARIA Kft. felett.

Mind az UGI Corporation által irányított vállalkozáscsoportba (UGI-csoport) tartozó Zentraleuropa LPG Holding GmbH (ZLPG), illetve magyarországi tagja, a Flaga Gáz Kft., mind a Total HUNGARIA Kft. (Total) palackos és tartályos PB-gázt, valamint PB-gáz alapú autógázt értékesít. A Total emellett vezetékes PB-gáz (falugáz) szolgáltatást is nyújt kilenc, a vezetékes földgáz-ellátásba be nem kötött magyarországi településen.

Nem veszélyes

A GVH a ZLPG és a Total PB-gáz üzletágát érintő összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy együttes piaci részesedésük meghaladja a 20%-os mértéket az egyes hazai PB-gáz termékek piacainak (a palackos PB-gáz, a tartályos PB-Gáz, az autógáz árupiacai) mindegyikén, és ez versenyaggályokra adhatna alapot. A GVH úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére nem kell számolni káros horizontális versenyhatásokkal, hiszen nem valószínűsíthető, hogy az összefonódás következtében bővülő UGI-csoport ki tudná ezt használni az árak emelésével, akár egyoldalúan, akár koordinatív módon a vevők kárára, tekintettel arra, hogy mindhárom érintett piacon azonos piaci részesedésű versenytársai maradnak, és az autógáz esetében a piacvezető versenytárs az összefonódást követően is messze a legnagyobb piaci részesedésű vállalkozás lesz, továbbá a legfőbb versenytárs piaci érdekérvényesítő-képességét növeli az is, hogy a PG-gáz termékekhez szükséges alapanyagok egyedüli magyarországi előállítója.

A palackfeltöltési szolgáltatáson belül a cseretöltés kétirányú üzleti kapcsolat, azonban mindkét félnek (szállítónak és vevőnek egyaránt) költségcsökkentő hatású. A GVH megállapította, hogy e körülmény önmagában is kizárja, hogy az UGI-csoport megtagadja a szolgáltatást, vagy azt hátrányos feltételekkel nyújtsa, így a GVH nem azonosított káros horizontális és vertikális hatásokat.

Az összefonódás révén káros portfólió-hatásokkal sem kell számolni, hiszen az UGI-csoport tevékenységi köre kizárólag a Total falugáz szolgáltatásával bővül, de e szolgáltatás életszerűen nem áll kiegészítő viszonyban a PB-gáz forgalmazásával.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.