Gazdaság

Áramlanak a milliárdok a Századvéghez

A nyáron az NGM-től 42 millió, az NFM-től 158 millió forint összértékű tanácsadói megbízást kapott a Századvég Gazdaságkutató, illetve a Századvég Alapítvány. A közelmúltban a Magyar Nemzeti Banktól is kaptak jelentős, 1,8 milliárdos megrendelést konjunktúrakutatásra.

Augusztusban újabb két állami tanácsadási megbízást kapott az “agytröszt” Századvég Gazdaságkutató Zrt., ezúttal a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) – írta a napi.hu.

Az egyik a tárca gazdasági tárgyú döntéseinek előkészítését támogató információs keretrendszer kialakítására szól nettó 22,3 millió, míg a másik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) fejlesztési kereteinek programozására nettó 19,8 millióért. A beszerzéseket nem hirdették meg nyilvánosan a Közbeszerzési Értesítőben (KÉ), azokat az úgynevezett háromajánlatos eljárás keretében bonyolították le, amelyeken elegendő az ajánlatkérőnek három, általa kiválasztott céget felkérni ajánlattételre. A munkákat uniós támogatás felhasználásával finanszírozzák.

A Századvég Gazdaságkutató és a Századvég Alapítvány a nyár folyamán már összesen közel 160 millió forint összértékű munkához jutott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, nyolc – az NGM-es tenderekhez hasonlóan – kis értékű, háromajánlatos közbeszerzési eljáráson.

Végre valaki dolgozik is

A Századvég Alapítvány a Kód Piac-, Vélemény és Médiakutató Intézet Kft.-vel közösen dolgozik a Miniszterelnökségnek is, feladatuk kvantitatív közvélemény-kutatások lebonyolítása nettó 100 millió forint keretösszegben. A tavaly aláírt szerződés hatályát most hosszabbították meg 2015. december végéig. (A cégek a Miniszterelnökség egy 2,9 milliárd forint összértékű tenderén nyertek, amit az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos kommunikációra írtak ki öt részben.)

A Századvég Alapítvány a közelmúltban a Magyar Nemzeti Banktól is kapott jelentős, 1,8 milliárdos megrendelést konjunktúrakutatásra.

Jelenleg folyamatban van az NFM kormányzati tanácsadásra és tanulmányok készítésére kiírt közbeszerzése, a megbízás keretében a kormánynak és a minisztériumoknak kell majd a tanácsokat adnia a nyertesnek. Ezt a munkát 2014 végéig, nettó 3,9 milliárd forintért a Századvég Gazdaságkutató, a Századvég Alapítvány és a Giró-Szász András kommunikációs államtitkár egykori cége, a Strategopolis Kft. alkotta konzorcium végezte (a cégek 2011 végén egyedüli ajánlattevőként nyerték meg az NFM tenderét).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik