Gazdaság

Rengeteget spórolt a nyugdíjasokon és a munkanélkülieken a kormány

Az ellátások átalakítása miatt jócskán csökkentek tavaly az előző évhez képest a szociális célú kiadások. A korábbinál többet fordított viszont magára az állam.

A kormány tavalyi évről szóló zárszámadását vette górcső alá a Napi.hu, és megállapítják hogy a növekedést a tervezettnél nagyobb közösségi fogyasztás, illetve a beruházások húzták (felpörgetett uniós pénzlehívások). S bár csökkenő infláció mérsékelte a a költségvetés várható kiadásait, ezt kompenzálták magasabb növekedésből befolyó milliárdok. Az államháztartás hiánya így lett százmilliárd forinttal kisebb a tervezettnél (azaz 713,5 milliárd forint).

Azt is kiolvasták a jelentésből, hogy egyre drágábban működik a magyar állam, viszont eközben nagyot csökkentek a szociális kiadások. A nyugdíj ugyan 2,4 százalékkal emelkedett (amit a törvény előír), viszont 73 százalékkal csökkentek közben az egyéb tb-kiadások, melyet a nyugdíjrendszer elmúlt évekbeli megreformálása magyaráz.

Érthetetlen, hogy miközben a közmunkaprogram elvileg nagyon pörgött, a munkanélküliek foglalkoztatására 58 százalékkal kevesebb ment el.

Részletekért kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik