Gazdaság

Ellentmondásos képet ad az új beszerzési menedzserindex

24.hu
24.hu

2015. 09. 01. 10:16

Augusztusban végre 50 százalék fölé perdült kicsivel a mutató. Igaz, az utóbbi évek augusztusaihoz képest harmatgyenge az index..

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 50,7 pontra emelkedett a júliusi 49,9-ről, a megkérdezettek összességében kedvezőbben értékelték a gazdasági folyamatokat, mint egy hónappal korábban – jelentette kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A felmérés 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.

Pluszok és mínuszok vegyesen

A korábbi években augusztus rendszerint átlag feletti értéket mutatott, de az idei a negyedik legalacsonyabb augusztusi adat 1995. óta, tette hozzá a jelentés.

A termelés értékelése romlott az előző hónaphoz képest és az elmúlt húsz évben egyszer sem mértek az ideinél alacsonyabb augusztusi értéket.

Az új rendelések indexe viszont emelkedett július óta, és a kilencedik legmagasabb augusztusi értékre nőtt az elmúlt húsz közül.

A foglalkoztatás indexe is a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50 pont felett maradt, így – április kivételével – egy éve folyamatos emelkedést jelez. Értéke magasabb lett júliushoz képest, és a harmadik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A szállítási átfutási idő augusztusban hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés mértéke rendkívül enyhe. Az index az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az érték.

A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkültek. Az idei augusztusi érték az elmúlt húsz év átlaga alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi.

A beszerzési mennyiség indexének értéke csökkent júliushoz képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték a második legalacsonyabb augusztusi adat és elmarad az elmúlt három év átlagától. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, majd újból szűkülés következett.

A beszerzési áraknál augusztusban csökkent az index értéke, ezzel négy hónap növekedés után első hónapja csökkennek az árak. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a legalacsonyabb augusztusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, és hat havi bővülés után másodszor jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont alatt maradt – közölte az MLBKT.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.